In de voetsporen van Andrea Palladio

Ontdekkingsreis voor Volkskrantlezers door het achterland van Venetië langs het mooiste van de Italiaanse renaissance-architectuur. Centraal staat het werk van Andrea Palladio, een steenhouwer van eenvoudige komaf die zich ontwikkelde tot groot architect. Onder zijn regie ontstond een classicistische bouwstijl die eeuwenlang de grammatica van de architectuur zou bepalen. Verken met Bob Witman - Volkskrantjournalist en Palladiokenner - het historische centrum van Vicenza, dat is bezaaid met paleizen van Palladio. Te voet en op de fiets door het omringende boerenland ontdekken we verrassende villa's met een duidelijke handtekening van de meester. Sluitstuk is een bezoek aan Venetië, waar ook veel sporen van Palladio te vinden zijn.

Dag-tot-dagprogramma

Dag 1: Rechtstreekse vlucht van Amsterdam naar Venetië. Daar staat een gecharterde bus klaar, die ons in ca. 1 uur naar ons hotel in Vicenza brengt. 

Overnachting in Vicenza

Dag 2: We verkennen vandaag Vicenza te voet. Het historisch centrum is voetgangersgebied en bezaaid met paleizen van Palladio. Alles ligt in een straal van een kilometer en is prima te belopen. We starten uiteraard in het Palladiomuseum. De rest van de dag kunnen we enkele stadspaleizen bezoeken. Eén ervan zal zeker het Teatro Olimpico zijn, het oudste renaissancetheater van Europa.

Overnachting in Vicenza

Dag 3: De villa's van Palladio bevinden zich niet alleen in Vicenza zelf, maar ook her en der verspreid in een cirkel van 50 kilometer rond Vicenza. We verkennen per bus het zeer gevarieerde gezelschap. Enkele van de agrarische villa's zijn prachtig gerestaureerd, met de originele fresco's er nog in en goed te bezoeken. Andere zijn half overwoekerd met onkruid en moeilijk te betreden. Op de terugweg naar Vicenza stoppen we in Piazzola sul Brenta, een mooi plaatsje aan de Brentarivier met in het centrum de enorme Villa Contarini waar Palladio vermoedelijk ooit aan ontworpen heeft.

Overnachting in Vicenza

Dag 4: We maken een wandeling door de arcadische heuvels van Euganei, waar de middeleeuwse dichter Petrarca zijn laatste levensjaren sleet. Na afloop kunnen we wat tijd doorbrengen in Arqua Petrarca. Op de terugweg naar Vicenza maken we een tussenstop in het dorp Lonigo. Er zijn twee Villa's Pisani in Lonigo, een van Palladio en een van Vicenzo Scamozzi, Palladio's 'erfopvolger'. La Rocca van Scamozzi is geïnspireerd op Villa Rotonda. 

Overnachting in Vicenza

Dag 5: Op twee wielen verkennen we het gebied ten zuiden van Vicenza. De fietstocht van 30 km leidt ons o.a. langs het Lago di Fimon en Arcignano. Onderweg bezoeken we Villa Rotonda en de naastgelegen Villa Valmarana ai Nani. De aan de rand van Vicenza gelegen Villa Rotonda is één van de hoofdattracties van de reis. Na de fietstocht brengt de bus ons in ca. 1 uur naar onze volgende verblijfplaats Mira aan de Brentarivier. 

Overnachting in Mira

Dag 6: Langs de Brenta ligt een aantal spectaculaire villa's, waaronder Villa Foscari. Samen met La Rotonda is dit een van de beste ontwerpen van Palladio. Na een korte rit met de openbare bus nemen we de tijd voor een bezoek aan Villa Foscari. Aan het begin van de middag stappen we op een boot zodat we enkele andere villa's aan de Brenta eens goed vanaf het water kunnen bekijken. Aan het eind van de middag verlaten we de boot in Stra. Na een bezoek aan Villa Pisani worden we met de bus terug naar Mira gebracht.  

Overnachting in Mira

Dag 7: Een ritje met de openbare bus brengt ons in het betoverende Venetië waar ook Palladiosporen te vinden zijn: een kerk, een kerkgevel, een klooster, een brug die nooit is gebouwd. Tijdens een ochtendwandeling gaan we op zoek naar deze plekken. De rest van de dag is vrij zodat je op eigen houtje de wonderlijke stad aan het water verder kunt verkennen. Aan het eind van de dag keren we terug naar ons hotel in Mira.

Overnachting in Mira

Dag 8: In de loop van de dag - afhankelijk van ons vluchtschema - worden we naar het vliegveld van Venetië gebracht voor de terugvlucht.


Verblijfsduur & prijs

8 dagen vanaf € 1.540,- per persoon

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • 2 x diner
 • transfers volgens programma
 • entrees villa's en musea volgens programma
 • fietshuur dag 5
 • bootexcursie dag 6
 • diensten SNP-reisleider en Volkskrantjournalist Bob Witman

Niet-inbegrepen

 • heen- en terugreis (optioneel, zie prijsinformatie)
 • overige maaltijden
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • overige entrees
 • verzekeringen

Vertrekdatum

21 sep. 2019

 • € 1.435,- eenpersoonskamer (zonder vlucht) 
 • € 1.720,- eenpersoonskamer (met vlucht)
 • € 1.255,- tweepersoonskamer (zonder vlucht)
 • € 1.540,- tweepersoonskamer (met vlucht) 

Prijzen zijn per persoon gebaseerd op 1 volwassene(n). De prijzen zijn exclusief reserveringskosten    € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking.

 • Let op: Vanaf 8 weken voor vertrek kunnen wij de prijs van de vlucht niet meer garanderen en is de vluchtprijs altijd op aanvraag
 • Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met KLM vanaf Amsterdam naar Venetië v.v. Bij KLM moet je voor veel bestemmingen voor ieder stuk ruimbagage betalen.

SNP Natuurreizen
SNP Natuurreizen
Molukkenstraat 7
6524 NA
Nijmegen

024 - 327 70 00
info@snp.nl
www.snp.nl
v.a. pp.€ 1.540,-