In de voetsporen van Dzjengis Khan

Deze exclusieve Volkskrant-lezersreis laat alles van Rusland zien: steden- en natuurschoon, kloosters en moskeeën, van de Moskouse moderniteit tot het pittoreske verleden met kaviaar en Astrachan-bont.

De langste rivier van Europa, de Wolga, is bekend als een belangrijke handelsweg, onder andere naar de roemruchte jaarmarkt van Nizjni Novgorod. De schoonheid van de oevers van deze krachtige, brede stroom voedde de inspiratie van de beroemde Russische landschapschilders. De lommerrijke stadjes aan de Wolga, alle met een groots middeleeuws verleden, fungeren als evenzovele decors in de verhalen van Russische klassieken als Anton Tsjechov. Evenzeer loopt deze blauwe ader op de plattegrond door de turbulente geschiedenis. Vanuit de Wolgadelta kwamen 300 jaar lang woeste Oosterse veroveraars – Dzjengis Khan en zijn nazaten -, om vanuit hun twee hoofdsteden aan de rivier, Kazan en Astrachan, Rusland tot aan Moskou te regeren. Uit de Wolga-stad Simbirsk (Oeljanovsk) kwam Vladimir Lenin om Rusland op zijn kop te zetten.

De reis wordt ingeleid met een lezing van de Volkskrant-correspondent, Tom Vennink, die sinds jaren de ontwikkelingen in Rusland en de voormalige Sovjet-Unie verslaat.

Reisinformatie

 • Vertrekdatum: 3 oktober 2018 (gegarandeerd vertrek)
 • Reisduur: 16 dagen
 • Prijs: vanaf €2595,- p.p.,
  éénpersoonstoeslag bedraagt €695,-
 • Deze reis wordt uitgevoerd door Marco Polo Reizen

Inclusief

 • vliegreis Amsterdam-Moskou; Astrachan-Amsterdam (met overstap in Moskou) per Aeroflot
 • luchthavenbelastingen
 • verblijf aan boord van het MS General Lavrinenkov op basis van volpension
 • excursies volgens programma inclusief entrees
 • deskundige Nederlandstalige lokale reisbegeleiding
 • inleidende lezing door Volkskrant correspondent Tom Vennink

Exclusief

 • visum & toeristische uitnodiging
 • overige maaltijden
 • drankjes bij de maaltijden
 • persoonlijke uitgaven
 • lunches en diners facultatieve programmaonderdelen en avondprogramma’s
 • reis- en/of annuleringsverzekering
 • fooien
 • reserveringskosten €25,- per boeking • calamiteitenfonds €2,50

Prijzenoverzicht

 • Deluxe twin Maindeck - €2595,- per persoon
 • Deluxe twin Upperdeck - €2775,- per persoon
 • Junior Suite Upperdeck - €2995,- per persoon

Verblijfsduur & prijs

16 dagen vanaf € 2.595,- per persoon

Dagprogramma

Dag 1, 3 oktober
Aankomst per rechtstreekse vlucht van Aeroflot in Moskou, transfer naar het schip en diner. Overnachting aan boord.

Dag 2, 4 oktober
Stadsoriëntatie in Moskou, met bezoek aan het befaamde Rode Plein, langs Moscow City, het Parlement, theaters, pleinen, kathedralen en andere landmarks van de Russische hoofdstad. Voor liefhebbers in de middag een facultatief bezoek aan het Nieuwe Maagdenklooster, bekend om het kerkhof waar vele beroemde Russen bijgezet zijn – van schrijver Anton Tsjechov tot president Boris Jeltsin. Overnachting aan boord.

Dag 3, 5 oktober
Rondleiding in het Kremlin, zetel van de Russische regering, met bezoek aan de kathedralen. In de middag vertrek naar het stadje Oeglitsj.

Dag 4, 6 oktober
Verkenning van Oeglitsj, ooit lievelingsoord van Ivan de Verschrikkelijke. Bezoek aan de Dmitri-op-het-Bloed–kerk, getuige van het dramatisch verleden. Het ambachtenmarktje van de stad kleurt de aanlegkade. In de middag vertrek naar Jaroslavl.

Dag 5, 7 oktober
Stadsoriëntatie in Jaroslavl, middeleeuwse burcht en handelscentrum. De stad is ook bekend om de eerste Russische schouwburg, het Volkov-theater, uit de 18e eeuw. In de vrije middag kan men het Museum voor Schone Kunsten bezoeken of de Profeet-Elia–kerk, Unesco-werelderfgoed (facultatief) Later in de middag vertrek naar Kostroma.

Dag 6, 8 oktober
Kostroma is de bakermat van de Romanovs. Het Ipatius-klooster met het huis-museum van de eerste Romanovs is het belangrijkste bezoek. De middeleeuwse winkelgalerij van de stad is tevens de moeite waard. Later in de middag vertrek naar Pljos.

Dag 7, 9 oktober
Plijos is de stilste stop tijdens deze bootreis. Uitgestrekt langs de Wolga lijkt de stad uit een Russisch landschapschilderij ontsnapt. De grote landschapschilder Isaak Levitan komt hier vandaan. Na de wandeling in Plijos vertrek naar Nizjni Novgorod.

Dag 8, 10 oktober
Nizjni Novgorod, een handelscentrum met twee eeuwen oude jaarmarkt, was altijd een welwarende koopliedenstad. Het imposante jaarmarktgebouw en de oude koopmansvilla’s omgeven door kloosters en kerken zijn het oude hart van de stad. De moderne tijden doemen ook op, op de levendige promenade. Na de stadsverkenning vertrek naar Kazan.

Dag 9, 11 oktober
Kazan, hoofdstad van de autonome Tataarse republiek, was ooit regeringszetel van de Mongoolse khans die Rusland vanaf 1240 300 jaar overheersten. In de voormalige uitvalbasis van nazaten van Dzjengis Khan staan nu het kremlin en de hoofdmoskee Margani naast elkaar. De Tataarse wijk met moskee, kloosters en musea naast elkaar belichamen de smeltkroes der culturen. Na het bezoek aan het Kremlin en de hoofdmoskee vertrek naar Oeljanovsk.

Dag 10, 12 oktober
De voornaamste reden om het kleine Oeljanovsk aan te doen is het huis-museum en het museum van de ‘leider van het wereldproletariaat’ Vladimir Lenin, vader van de Russische revolutie. Na het bezoek aan deze memorabele plekken en een wandeling door het historische centrum vertrek naar Samara.

Dag 11, 13 oktober
Samara was de geheime hoofdstad van de Sovjetunie in WOII. Door de dreiging van de steeds dichter naar Moskou oprukkende frontlijn werden belangrijke ministeries, wetenschappers en kunstschatten naar Samara geëvacueerd. De plaquettes op de barokke façades in het centrum en de rijke, in de stad gebleven collectie schilderkunst zijn nog sporen uit die tijd. Na de stadsoriëntatie terug aan boord en vertrek naar Saratov.

Dag 12, 14 oktober
De handelsstad Saratov heeft een naam in Rusland door de eerste Russische bierfabriek. Het gebouw aan de Wolgaoever voorziet de Russen nog steeds van hét nationale bier Zjigoelevskoje. De stad is ook bekend door de rakettenfabriek aan het rand van het centrum en de Stalin-bunker, in 1941 uit voorzorg onder een woonhuis aangelegd. Na de een stadsrondrit terug aan boord en vertrek naar Volgograd.

Dag 13, 15 oktober
Volgograd, het voormalige Stalingrad, was het toneel van de grootste veldslag van WOII, die 200 dagen duurde en het einde van Nazi-Duitsland inluidde. Na 200 dagen bombardementen die de stad verwoestten zijn enkele ruïnes als nagedachtenis bewaard. De memorabele plekken in deze herbouwde stad, inclusief het gigantische beeld van Moeder Rusland op de Mamajev-heuvel worden aangedaan tijdens de indrukwekkende stadsrondrit. In de middag vertrek richting Astrachan.

Dag 14, 16 oktober
De hele dag op het water.

Dag 15, 17 oktober
Astrachan, ooit hoofdstad van de nazaten van Dzjengiz Khan, is o.a. bekend om bontmutsen en kaviaar. Gedurende 17 maanden in 1670-71 was Astrachan het centrum van de opstand van Stepan Razin en zijn Kozakken. Het kremlin van Astrachan, daterend uit de 16e eeuw, en de twee indrukwekkende kathedralen zijn de trekpleisters van de stad. Na de stadsoriëntatie is er de mogelijkheid facultatief een kozakkendorp in de Wolgadelta te bezoeken. Aan het eind van de middag inchecken in het hotel, diner en overnachting.

Dag 16, 18 oktober
's Ochtends vertrek naar de luchthaven voor de vlucht naar Nederland.

N.B. Programmaonderdelen en – volgorde zijn onder voorbehoud.


Marco Polo Reizen
Marco Polo Reizen
Larenweg 40
5234 KA
‘s-Hertogenbosch

020 - 751 79 04
lezersreizen@marcopoloreizen.nl
www.itgcompanies.nl
v.a. pp.€ 2.595,-