Welkom in het koninkrijk van de ijsbeer

U bezoekt een uniek gebied dat eerder al werd uitgeroepen tot ‘de mooiste natuurervaring’. In het ongerepte Arctische landschap zult u zich een nieuw beeld vormen van de werkelijke betekenis van het woord wildernis. In Spitsbergen bevindt u zich in het koninkrijk van de ijsbeer! Wij bezoeken Spitsbergen in de tweede helft van het zomerseizoen. Het ijs neemt duidelijk af, waardoor de omstandigheden gunstiger zijn om ook het oostelijk deel van de Spitsbergen Archipel te verkennen.

Door te navigeren in de voetstappen van de vroegere poolreizigers geeft een expeditie-cruise in dit jaargetijde een nagenoeg compleet beeld van de volledige eilandengroep. De gletsjergevels aan de oostkant van de Archipel zijn immens. Het meest imposant is de 200 kilometer lange Austfonna ijsmuur die meer dan honderden smeltwatervallen telt. Regelmatig worden er robben en ijsberen gespot langs de ijsranden waar midden zomer het ijs van afkalft. Verder weg van de ijskap kunt u ook walvissen spotten, de bultrug, de vinvis, de beluga en zelfs de grote blauwe vinvis duiken regelmatig op in Spitsbergen.

Wildlife op Spitsbergen
Zeevogels, rendieren, poolvossen en robben zullen ons vergezellen op onze verkenningsreis rond deze prachtige eilandengroep. Ook bezoeken we o.a. vogelkliffen en walruskolonies, maken wandeltochten op de toendra en varen langs gletsjergevels, waar u volop kunt genieten van de rijkelijke bloei op de toendra en mogelijk getuige kunt zijn van spectaculaire vallende ijsmassa’s. Op de toendra kijken we uit naar de vogels die nu hun jonkies hebben maar ook vossen en vooral rendieren zullen we hier kunnen spotten. Ook varen we langs talloze gletsjers in de mooie open fjorden, omzoomd door een ruig en bergachtig terrein, schitterende fjorden en volgen het pakijs in het oostelijke deel van Spitsbergen, waar  mogelijk. Overal op Spitsbergen kunnen we ijsberen spotten maar in het oosten van de archipel hebben we een goede kans in het pakijs de ‘King of the Arctic’ – de poolbeer - te zien. We hopen eveneens zeerobben te zien en niet zelden worden er walvissen gespot langs de ijsranden.

Rijke flora Het zachte klimaat van West-Spitsbergen draagt mede bij aan de  rijke flora van de archipel. Ongeveer 170 Arctische soorten staan beschreven in de literatuur. Spitsbergen heeft geen bossen, zelfs geen struiken. De enige houtachtige planten zijn kleine wilgen en de dwergberk die op Spitsbergen enkele centimeters boven de grond uitsteekt. De flora op Spitsbergen mag op het eerste gezicht bescheiden lijken, als u beter kijkt zult u ingewikkelde, prachtige bloemen in vele vormen en kleuren ontdekken. We reizen oplettend en met zorg door het gevoelige milieu van Spitsbergen en zullen zo min mogelijk impact  hebben op natuur en dieren. We laten niets achter en nemen alleen foto’s en herinneringen mee naar huis. Dat is ecotoerisme op zijn best.

Scroll naar beneden voor het volledige programma per dag.

Reisinformatie

 • Vertrekdatum: 19 t/m 29 augustus 2018
 • Reisduur: 11 dagen
 • Prijs: laatste hutten van € 6.995 nu voor € 4.995,- per persoon (bij 2 personen): boeken voor 31 juli en onder voorbehoud van beschikbaarheid
 • Toeslag 1-persoonskamer in Oslo: €95,-
 • Spreker: Gert Polet, bioloog en sociaal geograaf

Inclusief

 • Internationale retourvluchten met SAS
 • Verplichte belastingen en brandstofheffingen
 • Vervoer van en naar het vliegveld in Longyearbyen
 • Hotelovernachting in Oslo op basis van logies/ontbijt
 • Verblijf aan boord van het expeditieschip MS Plancius in huttype naar keuze
 • Alle maatijden aan boord inclusief snacks, koffie en thee
 • Flexibel expeditiecruise programma
 • Excursies met zodiacboten
 • Begeleide wandeling over de toendra

Exclusief

 • Bijdrage stichting Calamiteitenfonds; € 2,50,- per boeking en administratiekosten € 25,- per boeking
 • Reis-en annuleringsverzekering
 • Fooien voor scheepscrew
 • Persoonlijke uitgaven
 • (Alcoholische) drankjes en niet vermelde maaltijden

Prijzenoverzicht

Laatste hutten van € 6.995 nu voor € 4.995,- per persoon (bij 2 personen): boeken voor 31 juli en onder voorbehoud van beschikbaarheid.

M/S Plancius
Tijdens uw reis verblijft u in een internationaal gezelschap aan boord van het M/S Plancius. Het M/S Plancius is in 1976 gebouwd en werd gebruikt als oceanografisch onderzoeksschip voor de Koninklijke Nederlandse Marine. Tegenwoordig is het een ijsversterkt passagiersschip met ijsklasse 1D en daarom geschikt voor expedities naar poolgebieden. U reist met een professionele bemanning en een goed geïnformeerd en ervaren acht in aantal  tellend expeditieteam, dat u een onvergetelijke reis zal bezorgen. Tevens is er een arts aan boord.

Aantal passagiers: 116
Leiding & Crew: 45 personen (waarvan 8 gidsen)

Verblijfsduur & prijs

11 dagen vanaf € 4.995,- per persoon

Dagprogramma

Dag 1 Amsterdam - Oslo
U vliegt naar Oslo waar u overnacht in een hotel nabij de luchthaven.

Dag 2 Oslo - Longyearbyen
Vandaag vliegt u door naar Longyearbyen. Voorafgaand aan het vertrek met het M/S Plancius is er de gelegenheid om dit voormalige mijnstadje te bezoeken. U kunt een bezoek brengen aan het poolmusem waar u nog veel overblijfselen zult aantreffen van de vroege Nederlandse ontdekkingsreizigers en walvisvaarders uit de 16e en 17e eeuw. U laat de bewoonde wereld achter u en vaart door de machtige Isfjord. Deze fjord is met zijn 110 kilometer de langste en ook grootste fjord van Spitsbergen. Wij bevinden ons nu in een eenzaam en afgelegen deel van de wereld. Graag benadrukken wij dat onze exacte route afhangt van ijs- en weersomstandigheden en het wildlife dat we tegenkomen. Dit is een echte expeditiecruise. Het is ons streven u de best mogelijke ervaring te bieden, maar besef dat flexibiliteit de sleutel is tot een succesvolle expeditie! Het is de bedoeling dat we elke dag meerdere malen aan land gaan met onze zodiaclandingsvaartuigen of meerdere cruises maken met de zodiacs.

Dag 3 Krossfjorde - Ny Ålesund
Noordwaarts varend langs de westkust, komt u in de ochtend aan in de Krossfjorden, waar u aan boord gaat van de zodiacs voor een zodiaccruise langs het gletsjerfront van de 14e July gletsjer. Op ijsschotsen liggen vaak baardrobben uit te rusten. Dicht bij de gletsjer broeden grote aantallen drieteenmeeuwen en dikbekzeekoeten op de vogelkliffen. Er is ook veel kans om hier poolvossen te spotten. Ook de flora is zeer bijzonder en vele van de ca. 170 verschillende arctische plantensoorten die op Spitsbergen voorkomen staan nu in bloei. In de namiddag vaart u naar Ny Ålesund, ’s werelds meest noordelijke nederzetting. In en rond het dorp broeden brandganzen, kleine rietganzen en noordse sternen. Bezoekers die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van Arctische expedities zullen wellicht naar de ankermast willen wandelen die gebruikt werd door Amundsen en Nobile, met de zeppelins Norge in 2916 en Italia in 1928, voorafgaand aan hun vluchten naar de Noordpool.

Dag 4 Phippsøya
U vaart via de Beverleysundet, genoemd door de Britse poolreizigers Parry in 1827, verder richting het noorden. Vandaag bereikt u het noordelijkste punt van de reis bij Phippsøya. Hier bevindt u zich op bijna 81 graden noorderbreedte en slechts 1000 kilometer ten zuiden van de geografische Noordpool. IJsbergen bevolken deze regio, samen met walrussen en ivoormeeuwen. Mogelijk komt u hier ook het pakijs tegen en het schip zal dit zeker benaderen om deze witte woestijn te aanschouwen. Het pakijs is de habitat van de ijsbeer en u gaat dan ook pogen dit fantastisch mooie dier hier te zien.

Dag 5 Nordaustlandet
Het eiland Nordaustlandet is bedekt met een enorme gletsjer met hoogtes tot 35 meter. Van hieruit proberen we tot aan Alpinøya te geraken om vervolgens koers te zetten naar de monding van de Finn Malmgrenfjord en Albertinibukta. Hier willen we de 205 meter hoge Soraberget beklimmen, vanwaar we een fantastisch uitzicht hebben over de ijskap van Nordaustlandet.

Dag 6 Kvitøya
Als ijs-en weersomstandigheden het toelaten varen we tot White Island (Kvitøya), een eiland waar slechts weinig mensen voet aan wal hebben gezet. Het grootste deel van het eiland is bedekt met een grote ijskap maar wordt vaak ‘beschermd’ door dik vast ijs. Hier is de Zweedse ontdekkingsreiziger Andrée gevonden, 33 jaar na zijn mislukte poging om per ballon de Noordpool te bereiken.

Dag 7 Isisøya
In het zuiden van Noordaustlandet trachten we aan land te gaan bij Isisøya, een klein eilandje vlakbij de 170 kilometer lange ijsrand van de reusachtige ijskap. De verder naar het zuiden gelegen Bråsvellbreen is met zijn 30 kilometer breedte het breedste gletsjerfront van Spitsbergen en hier kunt u mogelijk sculpturen van afgekalfde blauwe ijsbergen zien.

Dag 8 Sudneset
In de Freemansundet, de vrij nauwe doorgang tussen Barentsøya en Edgeøya, zijn we van plan om bij Sundneset aan land te gaan. We willen hier een stevige wandeling maken over de toendra op zoek naar rendieren en brandganzen. Later vertrekt u zuidwaarts richting Diskobukta. Na een tocht per zodiac gaat u aan land in een gebied dat bezaaid is met walvisbotten en boomstammen die vanaf Siberië met de zeestromingen mee gedreven zijn.

Dag 9 Hornsund
U vaart om de zuidkaap van Spitsbergen naar de prachtige Hornsund fjord. De fjord ligt onder sterke invloed van de koude golfstroom, die deze bereikt vanuit het oosten en onder Sørkapp door wordt aangevoerd. Een grandioos mooi fjord aan de zuidwestkust van Spitsbergen, waar 14 enorme gletsjers tussen alpien bergen in zee storten. Er vallen met regelmaat grote hoeveelheden afkalvend ijs in zee. Hornsund is ook een plek waar zich veel zeedieren ophouden, o.a de beluga, de witte walvis. Het is eveneens de favoriete plek voor sommige van de vele ijsberen op het eiland. Het is het woongebied van een grote ijsberenpopulatie en maakt tevens deel uit van de belangrijkste ijsberentrekroute die vanuit het uiterste zuidoosten van het eiland West Spitsbergen (Isbukta) om de zuidpunt vanSørkapp heen en via de Hornsundfjord het oostelijk gelegen Isbukta weer bereiken.

Dag 10 Bellsund
Vandaag bezoekt u Bellsund, een bijna liefelijk, groen fjord. In de namiddag vaart u de Recherchefjorden binnen, waar u de uitgestrekte toendra verkent, een gebied waar veel rendieren leven.

Dag 11 Longyearbyen-Amsterdam
We komen vroeg in de ochtend aan in Longyearbyen en ontschepen na het ontbijt voor de transfer naar de luchthaven en de vlucht via Oslo en Kopenhagen naar Amsterdam.

N.B. Programmaonderdelen en -volgorde zijn onder voorbehoud.


Marco Polo Reizen
Marco Polo Reizen
Larenweg 40
5234 KA
‘s-Hertogenbosch

020 - 751 79 04
lezersreizen@marcopoloreizen.nl
www.itgcompanies.nl
v.a. pp.€ 4.995,-