Rondreis Tanzania

Met deze Volkskrant-lezersreis Tanzania, reis je de eerste vijf dagen met Afrika-kenner en liefhebber én voormalig bewindspersoon Bert Koenders. Zijn fascinatie voor het grootse en complexe continent Afrika en Tanzania is groot. Met hem bezoek je onder andere een fairtrade koffiefarm, een onderneming in sierbloemen en een Poolse begraafplaats met een bijzondere voorgeschiedenis. Natuurlijk ga je ook op safari! Topparken als Arusha, Tarangire en Ngorongoro staan garant voor veel wilde dieren. We verblijven in fraaie game-lodges. Arsuha Villa is ons de comfortabele onderkomen vanaf waar Bert ’s avonds zijn kennis en visie deelt over Tanzania. Hoe vergaat het dit land op bestuurlijk- en economisch vlak? In hoeverre profiteert de lokale bevolking van ontwikkelingssamenwerking en wat zijn de grootste uitdagingen op het continent Afrika. Een reis voor de echte Afrika-liefhebber!

Hoogtepunten van de reis

 • Speciaal voor lezers van Volkskrant
 • Begeleiding Bert Koenders (dag 1 t/m 5) plus drie lezingen
 • Bezoek koffiefarm Kahawa op flanken Mnt Meru
 • Bezoek Olduvai-museum, in 2017 heropend
 • Topparken tarangire, Ngorongoro en gebied Lake Ndutu
 • Comfortabel verblijf hotel en game-lodges

Inclusief

 • Transfer van en naar Kilimanjaro International Airport
 • Alle accommodaties verblijf op basis van full board
 • Alle excursies conform programma
 • Entreegelden Nationale Parken (ca. € 470)
 • Altijd voldoende water
 • Lidmaatschap Flying Dokters
 • Garantiebijdrage GGTO
 • Lokale reisbegeleiding Marjolein de Rooij
 • Assistentie en lezingen Bert Koenders (tm dag 5)

Exclusief

 • KLM vlucht Amsterdam – Kilimanjaro Airport
 • Visa
 • Reisverzekering
 • Drankjes en tips
 • Persoonlijke uitgaven

Vertrekdatum & reisduur

7 oktober – 18 oktober 2019 (12 dagen)

Prijs

Prijs: EUR 3.650,- per persoon op basis van tweepersoonskamer, excl. vlucht

Informatie reisleider

Deze VK-lezersreis wordt begeleid door Marjolein de Rooij die gedurende de eerste vijf dagen van deze reis wordt geassisteerd door voormalig minister van Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Zaken de heer Bert Koenders. 

Bert Koenders

De gelukkig nog vaak ongerepte natuur, de diversiteit van de mensen, het leven en de geuren van Afrika heeft het hart van Bert Koenders gestolen vanaf het moment dat hij er de eerste keer naar toe reisde, in 1986. Sindsdien is er natuurlijk enorm veel veranderd. Economisch, qua natuurbeheer, en natuurlijk ook politiek en maatschappelijk. In Afrika heeft hij mogen werken als hoofd van VN vredesoperaties en als verantwoordelijk bewindspersoon voor ontwikkelingssamenwerking en buitenlandse politiek. Vanuit deze functies heeft hij veel met Afrikanen gewerkt. "De fascinatie is gebleven voor dit grootse en complexe continent. Niet in het minst ook voor Tanzania, dat met een unieke natuurlijke schoonheid is gezegend. Ik ga er graag terug en krijg er nooit genoeg van", aldus Bert Koenders. 

Marjolein de Rooij

Marjolein de Rooij werkte voor Bert Koenders toen hij minister voor Ontwikkelingssamenwerking was. Jarenlang was ze werkzaam in ontwikkelingssamenwerking en heeft daardoor veel van de wereld gezien. Vooral Afrika bleef trekken, ze wilde er graag wonen en werken. Met haar gezin heeft ze de grote sprong in 2015 gemaakt. Ze zijn begonnen met het laten bouwen en runnen van Arusha Villa, een kleinschalig hotel waar we met deze reis ook een paar nachten verblijven. Marjolein is veel op safari geweest en heeft het Afrikaanse leven van dichtbij ervaren. Tanzania is een prachtig land en de natuur is indrukwekkend. "Maar Tanzania is meer. Aardige mensen, chaos in de steden, overal schoolkinderen in hun uniform. Naast de natuur is ook de rest van Tanzania het waard om te leren kennen", aldus Marjolein. Marjolein runt niet alleen Arusha Villa, maar heeft ook haar eigen agentschap opgericht. Zij zal de gehele reis begeleiden met veel verhalen en input van Bert Koenders (tot en met dag 5).

Lokale gidsen

Tijdens de safari-dagen (6 t/m 10) zijn de lokale chauffeurs tevens de lokale gidsen. Zij zullen je ook met trots vertellen over hun land, de dieren, het landschap en de cultuur. Marjolein staat altijd open voor je vragen over (onderdelen van) de reis, het land/gebied waardoor je reist en allerlei andere bijkomstigheden. Tevens zorgt zij ervoor dat alles organisatorisch goed verloopt.

Dagprogramma

Dag 1: Bij aankomst op Kilimanjaro International Airport worden we hartelijk verwelkomd. Nadat alle bagage compleet is rijden we met een bus naar Arusha Villa. Het welkomstdrankje en hapje staan klaar. 

Dag 2: Na het uitgebreide ontbijt vertrekken we met onze lokale gids voor een wandeling in de omgeving. We zien hoe de lokale bevolking woont en werkt. Rond de lunch zijn we weer terug bij de lodge. Na de lunch bezoeken we de Poolse begraafplaats in Tengeru waar de beheerder van de begraafplaats ons vertelt over de Poolse vluchtelingen die tijdens de Tweede Wereld Oorlog naar verschillende delen van de wereld zijn verscheept. Veel vluchtelingen die naar Tanzania zijn gebracht hebben hier hun hele leven doorgebracht, de begraafplaats is hiervan het bewijs. 

In de avond zal Bert Koenders, voorafgaand aan het diner een verhaal houden over het bestuur van Tanzania na de onafhankelijkheid van de Britten. De eerste president van Tanzania, Nyerere heeft met zijn sterke socialistische ideeën het bevrijde Tanzania gevormd. 85% van de bevolking moest verplicht verhuizen. In 1985 gaf Nyerere ruiterlijk toe dat zijn communistische beleid gefaald had. Hij trad vrijwillig af. 

Dag 3: Na het ontbijt stappen we in de bus voor een bezoek aan Moerman Bloemen. Dit Nederlandse bedrijf met ruim 130 mensen personeel is opgericht in 2006 en wordt gerund door een Nederlandse manager. Hier krijgen we een uitgebreide rondleiding over de boerderij door de manager, waarbij we ook een bezoek brengen aan het hoger gelegen wateropvang bassin. We lunchen op de boerderij en hebben een prachtig uitzicht over het omliggende Masai gebied. 

In de avond vertelt Bert Koenders over hulp en handel en hoe deze manier van ontwikkelingssamenwerking de afgelopen jaren is gegroeid. De beperkingen van deze aanpak komen ook uitgebreid aan bod, eveneens tijdens het bezoek zelf. Want in hoeverre profiteert de lokale bevolking ook echt van dit beleid? 

Dag 4: Vandaag bezoeken we Arusha National Park. We vertrekken ‘s morgens met picknickmanden naar het park. Arusha National Park is een klein en bijzonder park, vlakbij Arusha Villa. Je vindt hier giraffes, zebra’s en heel soms zie je ook olifanten. Het is landschappelijk een heel mooi park met prachtige uitzichten op Mount Meru. Vanuit verschillende uitzichtpunten zie je de Ngurdoto Krater en de alkalische meren. In het bosgebied is veelal de zwart-witte franje aap te vinden. 

’s Avonds luisteren we naar een verhaal van Marjolein over toerisme in Tanzania en de pogingen van de overheid en (inter)nationale organisaties om de teloorgang van de natuur door stroperij en menselijk handelen tegen te gaan. 

Dag 5: Na het ontbijt krijgen we een koffietour. De koffie tour wordt uitgevoerd door Kahawa/Wild Tracks en start vlakbij Arusha Villa. Je krijgt de kans om te zien hoe koffie wordt gemaakt en je ontmoet de boeren die de koffie produceren. 

Wild Tracks koopt de fair trade koffie voor een hele goede prijs van de lokale boeren. We maken met een lokale gids een wandeling door het dorp en zien de koffieplanten. Maar ook mais, bonen, bananen en andere soorten groenten en fruit wordt hier op de heuvels verbouwd. We zien onder andere de oudste Lutherse kerk van Mount Meru regio en we bezoeken een openbare school. Na de wandeling is het tijd voor een uitgebreide lokale lunch. En natuurlijk moet de koffie dan ook geproefd worden. We zien het roosteren en vermalen van de koffiebonen. Daarnaast proeven we de verschillende soorten koffie die hier geproduceerd worden. Na afloop krijgen jullie een zak van jullie favoriete koffie mee. Eenmaal terug in Arusha Villa vertelt Bert Koenders over het huidige Afrika en de grootste uitdagingen op dit continent. Hij zal onder andere spreken over de groeiende aanwezigheid van China en de mensrenrechten problematiek.

’s Avonds kijken we samen naar de film Fatuma, een film in het Swahili met Engelse ondertiteling. Deze prachtige film speelt zich af op het platteland van Tanzania en gaat over de strijd van een sterke Tanzaniaanse vrouw Fatuma om haar familie te onderhouden.

Na het diner nemen we afscheid van Bert Koenders. 

Dag 6: Vandaag staan we vroeg op voor een bezoek aan Tarangire National Park. Een mooi park, bekend om de bijzondere baobab bomen die tot wel 1.000 (!) jaar oud zijn. Daarnaast is Tarangire de thuisbasis van de grootste olifanten populatie in Noord-Tanzania. Naast olifanten vind je hier vele andere dieren zoals zebra's, giraffes, en wildebeesten. 

We overnachten in het park, bij een tented camp met een prachtig uitzicht over de Tarangire Rivier. 

Dag 7: Na het ontbijt vertrekken we weer voor een gamedrive door Tarangire National Park. We nemen een picknick lunch mee, die we in het park zullen nuttigen. We rijden langs een hoog punt dat uitzicht biedt op de Tarangire rivier. Hier zien we hopelijk kuddes olifanten en andere dieren drinken. Aan het eind van de dag rijden we naar Karatu voor een overnachting in een hotel vlakbij de ingang van de Ngorongoro Crater. 

Dag 8: Vandaag bezoeken we de Ngorongoro Crater, een gebied dat sinds 1979 op de Unesco werelderfgoedlijst staat. 

Nadat we vanuit het uitzichtpunt op 2.285 meter de krater hebben bewonderd dalen we tot op de kratervloer. De krater is het leefgebied van zo'n 30.000 wilde dieren. We zien leeuwen, cheeta's en soms luipaarden. Hun prooien zijn zebra's, wildebeesten en de buffels. Ook olifanten zijn goed te zien, en met wat geluk ook de bedreigde zwarte neushoorn. Na de lunch verlaten we de krater en rijden we naar het nieuwe Olduvai Gorge Museum. 

Dit museum is volledige vernieuwd en in 2017 heropend. Het museum is oorspronkelijk gebouwd nabij de locatie waar Louis en Mary Leakey hun grote ontdekking deden. Hier vonden zij de eerste voetstap van de mens, 3,75 miljoen jaar oud. We krijgen een rondleiding door het museum en langs de opgravingsplaatsen, waar tot op heden nog gewerkt wordt en wetenschappelijk onderzoek plaatsvindt. 

Dag 9: Deze dag staat in het teken van wildlife! Met onze landcruisers trekken we erop uit om het Ngorongoro Conservation Area te verkennen. In het gebied komen veel wilde dieren voor evenals Masai met hun kuddes koeien en geiten die vaak vergezeld worden door zebra’s en wildebeesten. Giraffen en antilopen komen we beslist tegen, dieren die weer niet in de Ngorongoro-krater te vinden zijn vanwege de te steile rand. Het ruige acacia landschap is de ideale plek voor een grote hoeveelheid katachtigen. Leeuwen natuurlijk, maar ook luipaarden en cheeta’s zullen we hopelijk tegenkomen. Bij het Ndutumeer liggen het ‘kleine moeras’ en het ‘grote moeras’, het jachtgebied van een groep leeuwen en kraamkamer van cheeta’s. Gnoes, zebra’s, giraffen, buffels, hartebeesten, impala’s en andere grazers komen hier drinken. De omliggende open vlaktes zijn het favoriete jachtgebied van Afrika’s snelste jager, de cheeta! We proberen de jacht op een Thomson gazelle of een gnoe te zien.

Op een mooie plek genieten we van de meegebrachte lunch. Naarmate de dag vordert zal het licht steeds mooier worden dat neerstrijkt op het savannelandschap en de dieren. Eenmaal weer terug bij de Ndutu Safari Lodge is het leuk om dwergpapegaaien en andere kleurige vogels te zien bij de badder- en drinkbadjes. Niet zelden zijn er olifanten dichtbij de lodge te zien. 

Dag 10: In de ochtend genieten we nog een gamedrive door de omgeving. Daarna rijden we via de kraterrand weer terug naar Karatu. Onderweg een picknick lunch en dan terug naar Arusha Villa. Hier komen we aan het eind van de middag aan. 

Dag 11: De hele dag is vrij te besteden. Een ochtend wandeling met de lokale gids is optioneel. Aan het begin van de avond vertrekken we naar het vliegveld voor de nachtvlucht terug naar Amsterdam. Lunch en een lichte maaltijd voor vertrek is inbegrepen. 

Dag 12: Vroeg in de ochtend komen we aan op Schiphol en is onze reis ten einde.

Verblijfsduur & prijs

12 dagen vanaf € 3.650,- per persoon

SNP Natuurreizen
SNP Natuurreizen
Molukkenstraat 7
6524 NA
Nijmegen

024 - 327 70 00
info@snp.nl
www.snp.nl
v.a. pp.€ 3.650,-