Sicilië: eten, drinken en cultuur

Sicilië is een eiland met een indrukwekkende geschiedenis die zich vertaalt in prachtige en zeer bezienswaardige monumenten. Het was een knooppunt in het Middellandse Zeegebied. Vele volkeren hebben hun stempel gedrukt op de geschiedenis. Het is een plaats die oost en west met elkaar verbond, waar conflicten zijn uitgevochten en een plaats waar mensen, goederen en ideeën met elkaar werden geconfronteerd. Het eiland heeft al eeuwenlang een grote aantrekkingskracht op reizigers. Een van de beroemdste mannen die Sicilië heeft bezocht was Goethe (1749-1832). Hij schreef over het eiland in zijn reisverslag: ‘Dat ik Sicilië heb gezien, is voor mij een onverwoestbare schat voor mijn leven’. Een mooiere en duidelijker aanbeveling voor een bezoek aan het eiland bestaat niet.

Op reis besteden we ook aandacht aan het culinaire aspect naast het cultuurhistorische. Het eiland is immers beroemd vanwege zijn fantastische keuken, heerlijke wijnen en de overvloedige verse vis! In Palermo loopt Hiske Versprille, culinair journalist van de Volkskrant, een dag met ons mee.

PROGRAMMA

dag 1, ma 04-11 Directe lijnvlucht Amsterdam - Catania. We beginnen onze reis bij Piazza Armerina, in de villa met de uitstekend bewaarde Romeinse mozaïeken. Beroemd zijn vooral de 'bikinimeisjes', maar er zijn ook jachttaferelen en heldensagen te zien. Op de mozaïeken zien we de transporten afgebeeld van graan maar ook van wilde dieren die volgens Romeins recept werden klaargemaakt! We dineren en overnachten in een agriturismo nabij Piazza Armerina. 

dag 2, di 05-11 Na een bezoek aan de oude steengroeve van Cusa brengen we een bezoek aan Agrigento. In het beroemde tempeldal geldt de Concordia-tempel uit 430 vóór Christus als de best bewaarde Dorische tempel uit de oudheid. Wist u dat veel Siciliaanse steden hun eigen ‘keuken’ hebben? Zo is Agrigento beroemd om zijn tuinbonen en veel, heel veel perziken. Wat zien we daarvan terug in de klassieke oudheid…? We dineren en overnachten in een hotel nabij Selinunte. 

dag 3, wo 06-11 In Selinunte liggen een drietal Griekse tempels en een antieke stad aan zee. Aansluitend volgt een kort bezoek aan Mazara del Vallo met de dansende satyr. Er is wat vrije tijd in Marsala, waar we uiteraard de beroemde Marsala-wijn proeven. Heerlijke wijn in verschillende varianten, van droog tot zoet. Het diner is op eigen gelegenheid. Overnachting in Marsala. 

dag 4, do 07-11 We rijden langs de zoutpannen bij Trapani en brengen een kort bezoek aan het zoutmuseum bij Mozia. Hoog ingebed in het ruige landschap staan de tempel en het theater van Segesta. Het diner is vrij. We overnachten in Castellammare del Golfo. 

dag 5, vr 08-11 Rit naar Palermo, waar we de laatste drie nachten verblijven. Hier zien we het archeologisch museum, de kapel van het Paleis van de Normandiërs met haar schitterende mozaïeken, en de kerk van San Giovanni degli Eremiti. Het diner is op eigen gelegenheid. 

dag 6, za 09-11 In het vissersplaatsje Cefalù zien we de prachtige Noormannenkathedraal, een middeleeuwse wasplaats en het Museum Mandralisca met de beroemde Griekse vaas met afbeelding van een visser die een stuk van een tonijn afhakt. De middag en avond zijn vrij in Palermo. 

dag 7, zo 10-11 We gaan met Hiske Versprille de markt van Palermo op, waar zij ons vertelt (en laat proeven!!) van het Siciliaanse streetfood. Hierna heeft u wat vrije tijd. Later op de middag verzamelen we in het hotel, waar Hiske ons een lezing geeft over haar werk als culinair journalist en de Siciliaanse keuken. Vervolgens gaan we met haar weer Palermo in, eerst voor een aperitief en aansluitend voor een gezamenlijk diner. 

dag 8, ma 11-11 Voldaan reizen we naar de luchthaven van Palermo voor de indirecte lijnvlucht naar Amsterdam.   

REISGEGEVENS

Reissom: € 1995,-

Toeslag eenpersoonskamer: € 175,-

Inclusief

Lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, overnachtingen op basis van logies en ontbijt, 3 diners, reisleiding René van Beek, bijdrage Hiske Versprille, gebruik audiosysteem, CO2-compensatie, voorbereidende bijeenkomst in het Allard Pierson Museum. 

Exclusief Lunches en overige diners, drankjes bij de maaltijden, entrees, fooien, verzekeringen, verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking. 

Groepsgrootte

De reis gaat door bij minimaal 15 deelnemers; het maximum bedraagt 25. 

Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door drs. René van Beek, conservator in het Allard Pierson Museum. Hij heeft een ruime ervaring met het leiden van reizen naar klassieke bestemmingen.

Op zondag 10 november gaat Hiske Versprille met u op stap. Zij is culinair journalist voor De Volkskrant. 

Voorbereidende bijeenkomst in het Allard Pierson Museum te Amsterdam

Vóór de reis vindt er een bijeenkomst plaats voor de reizigers in het Allard Pierson Museum in Amsterdam. De datum en het programma volgen. 

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleiding spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort hen door uw headset. Zo kunt u hen overal goed verstaan. 

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Catania per KLM en van Palermo naar Amsterdam per Alitalia. Op de terugreis wordt uw bagage tijdens de overstap automatisch getransporteerd, zodat u er geen omkijken naar heeft.

De vluchttijden zijn:

04-11-2019          Amsterdam - Catania                  12.35 – 15.25 uur

11-11-2019          Palermo - Rome                            12.00 – 13.10 uur

                            Rome - Amsterdam                      14.05 – 16.35 uur

Voor elke deelnemer is zowel bij KLM als Alitalia ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.

NB Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappijen. 

KLM-ruimbagage

De heenreis is gebaseerd op een directe lijnvlucht per KLM. Voor het meenemen van ruimbagage rekent KLM op dit traject kosten. Voor Flying Blue-deelnemers geldt een gereduceerd tarief. Dit gereduceerde tarief is opgenomen in de reissom. Er zijn geen kosten verbonden aan het aanmelden voor het Flying Blue-programma via www.klm.nl.

Reizigers die zich niet wensen aan te melden voor het Flying Blue-programma, dienen voor 1 stuk ruimbagage tot 23 kilo € 10,- extra kosten te betalen per enkele reis. Deelnemers ontvangen nadere informatie.

NB Voor Platinum-, Silver- of Goldkaarten van Flying Blue gelden afwijkende voorwaarden. 

Vervoer ter plaatse

De rondreis door Sicilië wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. 

Hotels en maaltijden

Nabij Piazza Armerina verblijft u in een agriturismo met 3 sterren. De hotels in Marsala en Castellammare del Golfo hebben tevens 3 sterren. Nabij Selinunte en in Palermo wordt in een viersterrenhotel verbleven.

De eerste twee avonden wordt in het hotel gedineerd. De laatste avond eet u samen met Hiske Versprille in een lokaal restaurant in Palermo. De overige diners zijn net als alle lunches op eigen gelegenheid.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Dit betekent dat het programma goed gevuld is, maar dat er veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen. Het is belangrijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, kunt u gerust telefonisch contact met Labrys Reizen opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Weer

November is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis op Sicilië. De temperatuur is doorgaans zeer aangenaam. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 18 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl).

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.

NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Italië maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen zijn niet bij de reissom inbegrepen.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden bij Labrys Reizen door het inschrijfformulier op onze website geheel in te vullen. Desgewenst kunt u bij Labrys Reizen een papieren inschrijfformulier opvragen. Op het inschrijfformulier kunt u aangeven welke verzekeringen u wilt afsluiten en welke speciale wensen u eventueel heeft, zoals een eenpersoonskamer. Op het inschrijfformulier dient u uw persoonsgegevens in te vullen conform uw paspoort of identiteitskaart. Deze gegevens worden onder andere gebruikt voor de vliegtickets. Indien de gegevens niet exact overeenstemmen met de gegevens in uw paspoort of identiteitskaart, moet u rekenen met (hoge) extra kosten op de luchthaven. Deze kosten zijn voor uw eigen rekening.

Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U ontvangt van ons bericht zodra het minimum aantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, berichten we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie. Indien u de reisbescheiden acht dagen vóór vertrek nog niet heeft ontvangen, neem dan contact met ons op.


Verblijfsduur & prijs

8 dagen vanaf € 1.995,- per persoon

Labrys Reizen
Labrys Reizen
Berg en Dalseweg 27
6522 BA
Nijmegen

024 38 22 110
info@labrysreizen.nl
www.labrysreizen.nl
v.a. pp.€ 1.995,-