Amerika door de ogen van dé architect Frank Lloyd Wright

Frank Lloyd Wright is de belangrijkste architect van de Verenigde Staten. Hij ontwierp ‘het ware Amerikaanse huis’, waarin hij radicaal afstand deed van Europese invloeden die tot dan toe dominant waren, en ontwikkelde een geheel eigen stijl die internationaal navolging zou vinden.

Zijn gebouwen worden wereldwijd bewonderd: van Fallingwater, de spectaculaire villa die is gebouwd boven een waterval, tot het Guggenheim in New York, het museum dat zélf een kunstwerk is. En toch werd Frank Lloyd Wright (1867-1959) een groot deel van zijn leven verguisd, vergeten - dood gewaand zelfs.
 
Op deze reis leren we Wright kennen, niet alleen als een visionair architect, maar ook als een slimme pr-man. En als een non-conformist met een onstuimig privé-leven. We bezoeken een keur aan gebouwen die een goede indruk geven van Wright’s onconventionele ideeën en zijn veelzijdigheid als architect. Van de acht - door heel Amerika verspreidde - Wright-gebouwen die onlangs zijn voorgedragen voor de Werelderfgoedlijst, zien wij er zes van binnen.
 
We beginnen in Chicago, waar Wright zijn carrière als architect begon. Daarna voert onze tocht door het noordoosten van de VS, waar we een kijkje nemen in Wright’s beroemdste kantoorgebouw (Johnson Wax Building), het studiocomplex waar hij ook architecten opleidde (Taliesin West) en een voorbeeld van zijn beroemde Usonian Houses. Uiteraard bezichtigen we ook de iconische villa Fallingwater. We besluiten onze reis in New York, onder meer met een rondleiding door Wright’s Guggenheim Museum.

Scroll naar beneden voor het volledige dagprogramma

Reisinformatie

 • Reisdatum: 18 t/m 28 mei 2020
 • Reisduur: 11 dagen
 • Prijs: v.a. €4995,- p.p.
  Toeslag eenpersoonskamer bedraagt: €695,-
 • De reis gaat door bij minimaal 15 deelnemers; het maximum bedraagt 20.
 • Reisleiding: Anne van Driel
 • Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van de vliegreis via de South Pole Group

Inclusief

 • lijnvluchten met belastingen en toeslagen
 • ruimbagage
 • vervoer ter plaatse
 • overnachtingen op basis van logies en ontbijt
 • 2 lunches
 • 5 diners
 • reisleiding
 • lokale gidsen
 • gebruik audiosysteem

Exclusief

 • overige maaltijden
 • drankjes bij maaltijden
 • ESTA
 • entrees en fooien
 • verzekeringen
 • verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50
 • boekingskosten à € 20,- per boeking


Verblijfsduur & prijs

11 dagen vanaf € 4.995,- per persoon

Dagprogramma

dag 1, dag 1, ma 18-05 Directe lijnvlucht Amsterdam-Chicago. Transfer naar ons centraal gelegen hotel. Drie overnachtingen. ’s Avonds gezamenlijk diner.

dag 2, di 19-05 Na een inleiding op de reis bezoeken we het Charnley-Persky House (uit 1892), een voorbeeld van de samenwerking van Wright met zijn leermeester Louis Sullivan. Tijdens onze wandeling hiernaartoe via Wooden Alley zien we wat voor architectuur gangbaar was ten tijde van de bouw en hoe enorm het Charnley-Persky House hiermee contrasteerde. ‘s Middags nemen we een kijkje in Frank Lloyd Wright’s spectaculaire Rookery Lobby. Voor wie wil: een architectuurroute vanaf het Rookery door de stad naar het Millenium Park. Daar kan men twee beroemde sculpturen bezichtigen, de Cloud Gate van Anish Kapoor en de Crown Fountain van Jaume Plensa. Vervolgens kan men op eigen gelegenheid naar het Chicago Art Institute of The Loop, het centrum van de stad, verder verkennen.

dag 3, wo 20-05 We maken een excursie naar Oak Park, waarop vele architecten hun stempel hebben gedrukt, maar niemand zozeer als Frank Lloyd Wright. We bezoeken het woonhuis en de studio van deze architect. Tijdens een wandeling zien we diverse van zijn nog altijd bewoonde particuliere huizen van buiten. Na de gezamenlijke lunch bezoeken we de Unity Temple. Vervolgens keren we terug naar ons hotel. U kunt ook besluiten later op de dag met het openbaar vervoer terug te keren en nog wat meer in deze fraaie omgeving te wandelen en te genieten van de sfeer en de mooie architectuur.

dag 4, do 21-05 Vanochtend zien we in het Robie House (1909/1910), een hoogtepunt van de Prairie House Style, hoe Wright zijn kenmerkende eigen stijl vond. Vervolgens rijden we naar Madison, waar we het Herbert and Katherine Jacobs First House bekijken, een voorbeeld van wat Wright Usonian Houses noemde: kleine, in het groen gelegen huizen voor de middenklasse. Een overnachting in Spring Green.

dag 5, vr 22-05 We brengen een bezoek aan Taliesin East. Dit was tussen 1911 en 1959 de voornaamste residentie van Wright en we vinden er gebouwen uit zijn hele werkzame leven. We bezichtigen de campus met Wright's woonhuis en - indien mogelijk - de FLW School of Architecture. Gezamenlijke lunch in het Riverside Terrace staat op het programma. Aansluitend gaan we naar Racine, onze volgende overnachtingsplaats.

dag 6, za 23-05 In Racine bezichtigen we de gebouwen die Wright ontwierp voor de industrieel Johnson. Het Johnson Wax Headquarters is een indrukwekkend industrieel gebouw, waarin strenge, gesloten bakstenen muren worden afgewisseld met een speels lichtspel. We rijden terug naar Chicago, vanwaar in de namiddag onze vlucht naar Pittsburg gaat, waar twee overnachtingen.

dag 7, zo 24-05 Dagexcursie. In Fallingwater bezichtigen we de iconische, boven een waterval gebouwde villa. Het gebouw werd in 1938 in één klap beroemd, toen het op de cover van Times Magazine belandde. In Kentuck Knob zien we een van de laatste woonhuizen van Wright, een fraai voorbeeld van organische architectuur. Rondom het huis werd een mooi sculptuurpark aangelegd, met zo’n dertig werken van onder meer Andy Goldsworthy, Claes Oldenburgh en Philip King.

dag 8, ma 25-05 Rond het middaguur vlucht naar New York. Na aankomst transfer naar ons hotel.

dag 9, di 26-05 We gaan we naar een van de grootste musea ter wereld, het Metropolitan Museum, gesticht door een aantal rijke New Yorkers. Ook bekijken we de reconstructie van de woonkamer van het Francis Little House (1912-14), een fraai voorbeeld van organische architectuur. De namiddag is vrij om te genieten van alles wat The Big Apple nog meer te bieden heeft. Gemeenschappelijk afscheidsdiner.

dag 10, wo 27-05 We beginnen de dag met een bezoek het Guggenheim Museum, wederom een privaat begonnen culturele instelling. Niet zozeer de collectie als wel de architectuur is zeer de moeite waard! De route architecturale van Frank Lloyd Wright verbindt alle verdiepingen op uiterst logische wijze. Vervolgens vrije tijd tot ons vertrek naar de luchthaven New York JFK in de vroege avond en directe lijnvlucht per KLM naar Amsterdam.

dag 11, do 28-05 Rond het middaguur aankomst in Amsterdam.Labrys Reizen
Labrys Reizen
Berg en Dalseweg 27
6522 BA
Nijmegen

024 38 22 110
info@labrysreizen.nl
www.labrysreizen.nl
v.a. pp.€ 4.995,-