Ontdek het mooiste van vijf Balkanlanden met de Via Dinarica

Er zijn weinig plekken op aarde waar je het gevoel hebt dat je de enige reiziger bent. Gelukkig zijn er nog steeds ongerepte pareltjes te vinden, zoals de Dinarische Alpen. Deze imposante, ruige bergketen is nog relatief onbekend en staat ondanks een keur aan imposante karsttoppen in de schaduw van hoogvliegers zoals de Alpen, de Apennijnen en de Pyreneeën. En dat is onterecht. Daarom is er de Via Dinarica: een nieuwe weergaloze langeafstandswandeling die zeven Balkanlanden aan elkaar rijgt. Van de maar liefst 2000 kilometer lange route is al  1.260 kilometer in kaart gebracht. Deze pittige wandelroute voert je van Slovenië naar Albanië langs nog onontdekte berggebieden. De route is opgedeeld in vier etappes waarbij je te gast bent bij de lokale bevolking en slaapt in kleine dorpshotelletjes en eenvoudige berghutten. Met deze Volkskrantlezersreis wandel je onder begeleiding van een SNP reisleider en lokale berggids door de mooiste bergen van de Balkan, ver weg van het massatoerisme.

Gratis Grayl waterfilter Boek je een etappe van de Via Dinarica? Dan krijg je van SNP Natuurreizen een Grayl waterfilter cadeau. In 7 seconden een glas schoon gefilterd water. Snel, simpel en duurzaam.

Ontmoet de berggids van de Via Dinarica Op zondag 27 januari geeft Thierry, coördinator en berggids van de Via Dinarica, een presentatie op het SNP Wandelevent over deze bijzondere wandelroute. Meld je aan op snp.nl/informatiedagen.

Bloemen tussen het karst

Slovenië, Kroatië Via Dinarica, etappe 1

De Via Dinarica geeft meteen zijn visitekaartje af met de bossen van Sneznik en vergezichten tot aan de Julische Alpen. Daarna volgt het spectaculaire kustgebergte Velebit, waar een keur aan kalkminnende bloemen en planten tussen het wonderlijke karstlandschap omhoog piept en in de verte de hagelwitte eilanden van Kvarner Bocht fel afsteken tegen het diepblauwe water. Meer indrukwekkende panorama’s wachten bovenop de 1622 meter hoge Satorina Peak, het hoogtepunt van onze 2-daagse trekking over het Premuzicpad. Vanuit het kustplaatsje Starigrad-Paklenica wandelen we door het ruige en met diepe kloven doorsneden gebergte van Velebit in het Paklenica Nationaal Park.

Reisduur: 8 dagen 

Vertrekdatum: vertrek 8 juni 

Vanaf: €1.480,- p.p. inclusief heen- en terugreis

Zwaarte: 4 (4 van 5 bolletjes)

Inbegrepen

 • alle overnachtingen (in hotels en berghutten op meerpersoonskamers)
 • maaltijden van diner op dag 1 t/m ontbijt op dag 8
 • transfers volgens programma
 • eventuele transfer naar begin etappe 2 in Split
 • bagagevervoer
 • entrees nationale parken

Verstilde schoonheid

Kroatië, Bosnië en Herzegovina: Via Dinarica, etappe 2

Net als tijdens de eerste etappe, slingert de Via Dinarica ook in deel twee door een prachtig ongerept berglandschap. Het is dat we ook overnachten in berghutten en familiepensions, anders zou je dagenlang kunnen wandelen zonder ook maar een spoortje civilisatie op je pad te vinden. Neem de ruige kalksteenrotsen van Biokovo, ondanks hun zongebleekte tint en de nodige bloemenpracht een schril contrast met de lommerrijke kustdorpen beneden. Of de pittige beklimming van Sv. Jure (1762 meter), waar je helemaal een spelt kunt horen vallen. Na een tussenstop in het Bosnische kroonjuweel Mostar wacht nog meer verstilde bergpracht in het nauwelijks bezochte Cvrsnicagebergte en het Blidinje Natuurpark; samen goed voor een karrevracht aan ruige pieken, sprookjesachtige beukenbossen en rare rotsbogen. Waarna het alweer tijd is voor de hoogvlakte van Lukomir – met her en der razend authentieke dorpjes waar de klok lijkt stil te staan – en de afsluiting in het levendige Sarajevo.

Reisduur: 8 dagen

Vertrekdatum: vertrek 15 juni 

Vanaf: €1.575,- p.p. inclusief heen- en terugreis

Zwaarte: 4 (4 van 5 bolletjes)

Inbegrepen

 • alle overnachtingen (in hotels en berghutten op meerpersoonskamers)
 • maaltijden van diner op dag 2 t/m ontbijt op dag 8
 • transfers volgens programma
 • bagagevervoer (niet naar de hutten op dag 3 en 5)
 • entrees nationale parken
 • entree Omnis fort

Pionieren op wandelschoenen

Bosnië en Herzegovina, Montenegro: Via Dinarica, etappe 3

Op de Via Dinarica is het extra prettig een om een gids mee te hebben die de bergen goed kent. Omdat het verdraaid goed zoeken is naar een local die Engels spreekt bijvoorbeeld. Omdat sommige stukken na de Joegoslaviëoorlog nog helemaal niet toegankelijk zijn gemaakt. Of omdat het zomaar dagen kan duren voordat je weer een beekje treft om de bidon bij te vullen. Ook op deze derde etappe is juist dat onherbergzame karakter echter de grote charme. Dit is pionieren op wandelschoenen. Vanaf de start in het Bosnische Sutjeska nationaal park wisselen de natuurmonumenten elkaar in rap tempo af. Halverwege de reis staat er een middag raften op de machtige Tararivier op het programma. Als afsluiting: twee dagen bikkelen tussen de fenomenale kartelpassen van het Montegrijnse Durmitorgebergte; een van de spectaculairste stukken van het volledige traject.

Reisduur: 8 dagen 

Vertrekdatum: vertrek 22 juni 

Vanaf: €1.530,- p.p. inclusief heen- en terugreis

Zwaarte: 4 (4 van 5 bolletjes)

Inbegrepen

 • alle overnachtingen (in hotels, blokhutjes en berghutten op meerpersoonskamers)
 • maaltijden van diner op dag 2 t/m ontbijt op dag 8
 • transfers volgens programma
 • bagagevervoer (niet naar de hut op dag 5)
 • entrees nationale parken
 • raftexcursie op dag 4 (incl. complete uitrusting) diensten SNP-reisleider en lokale Engelstalige berggids

Berensporen en herdershutten

Montenegro, Albanië: Via Dinarica, etappe 4

‘Katuni’ noemen de Montegrijnen de houten optrekjes op de bergrug van Komovi. Eenvoudig hutjes die ooit onderdak boden aan vermoeide herders, maar nu – flink opgeknapt – dienst doen als welkome slaapplekken voor dappere wandelpioniers. Een passende start voor deze vierde etappe over de Via Dinarica, waarin we via het meer van Plav richting Albanië trekken. Op de grens doorkruisen we het prachtige Prokletije national park – berenland, dus houd de ogen open voor sporen of meer – waarna de westelijke balkanpieken hun hoogste punt bereiken. Eenmaal in Albanië maak je kennis met misschien wel het meest onbekende land van Europa: vol machtige bergen, geïsoleerde valleien en eeuwenoude legendes die nog niet zijn verdrongen door Game of Thrones. De vallei van Kelmend is zelfs voor Albanese begrippen verlaten. Des te bijzonderder dat we er met open armen worden verwelkomt door een plaatselijk gezin

Reisduur: 8 dagen 

Vertrekdatum: vertrek 28 juni 

Vanaf: €1.540,- p.p. inclusief heen- en terugreis

Zwaarte: 4 (4 van 5 bolletjes)

Inbegrepen

 • alle overnachtingen (in hotel, blokhutjes en guesthouses op meerpersoonskamers)
 • maaltijden van diner op dag 2 t/m ontbijt op dag 8
 • transfers volgens programma
 • bagagevervoer
 • entrees nationale parken
 • entree fort Rozafa diensten SNP-reisleider en lokale Engelstalige berggids

Bij alle reizen geldt:

 • Alle prijzen zijn per persoon.
 • De prijzen zijn inclusief heen- en terugreis en exclusief reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking.
 • Niet inbegrepen: uitgaven van persoonlijke aard, overige entrees en verzekeringen

Verblijfsduur & prijs

8 dagen vanaf € 1.480,- per persoon

SNP Natuurreizen
SNP Natuurreizen
Molukkenstraat 7
6524 NA
Nijmegen

024 - 327 70 00
info@snp.nl
www.snp.nl
v.a. pp.€ 1.480,-