Amerika door de ogen van dé architect Frank Lloyd Wright

Een exclusieve architectuurreis van Chicago naar New York onder leiding onze kunstkenner Anne van Driel

Frank Lloyd Wright is de belangrijkste architect van de Verenigde Staten. Hij ontwierp ‘het ware Amerikaanse huis’, waarin hij radicaal afstand deed van Europese invloeden die tot dan toe dominant waren, en ontwikkelde een geheel eigen stijl die internationaal navolging zou vinden.

Zijn gebouwen worden wereldwijd bewonderd: van Fallingwater, de spectaculaire villa die is gebouwd boven een waterval, tot het Guggenheim in New York, het museum dat zélf een kunstwerk is. En toch werd Frank Lloyd Wright (1867-1959) een groot deel van zijn leven verguisd, vergeten - dood gewaand zelfs.

Op deze reis leren we Wright kennen, niet alleen als een visionair architect, maar ook als een slimme pr-man. En als een non-conformist met een onstuimig privé-leven. We bezoeken een keur aan gebouwen die een goede indruk geven van Wright’s onconventionele ideeën en zijn veelzijdigheid als architect. Van de tien - door heel Amerika verspreidde - Wright-gebouwen die onlangs zijn voorgedragen voor de Werelderfgoedlijst, zien wij er vijf van binnen.

Wij beginnen in Chicago, waar Wright zijn carrière als architect begon. Daarna voert onze tocht door het Noord-Oosten van de VS, waar we een kijkje nemen in Wright’s iconische villa’s, zijn beroemdste kantoorgebouw (Johnson Wax Building), het studiocomplex waar hij ook architecten opleidde (Taliesin West) en een aantal Usonian Houses. Uiteraard bezichtigen we ook Fallingwater. We besluiten onze reis in New York, onder meer met een rondleiding door Wright’s Guggenheim Museum.

Scroll naar beneden voor het volledige dagprogramma

Reisinformatie

 • Reisdatum: 15 t/m 27 oktober 2018
 • Reisduur: 13 dagen
 • Prijs: v.a. €4995,- p.p.
  Toeslag eenpersoonskamer bedraag: €975,-
 • De reis gaat door bij minimaal 12 deelnemers; het maximum bedraagt 20.
 • Reisleiding: Anne van Driel
 • Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van de vliegreis via de South Pole Group

Inclusief

 • lijnvluchten met belastingen en toeslagen
 • ruimbagage
 • vervoer ter plaatse
 • overnachtingen op basis van logies en ontbijt
 • 5 diners
 • 2 lunches
 • reisleiding
 • lokale gidsen
 • gebruik audiosysteem

Exclusief

 • overige maaltijden
 • drankjes bij maaltijden
 • entrees en fooien
 • ESTA
 • verzekeringen
 • verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50
 • boekingskosten à € 20,- per boeking

Verblijfsduur & prijs

13 dagen vanaf € 4.995,- per persoon

Dagprogramma

dag 1, ma 15-10 Directe lijnvlucht Amsterdam-Chicago. Transfer naar ons centraal gelegen hotel. Eventueel maken we al een verkennende wandeling in de omgeving. Drie overnachtingen. ’s Avonds gezamenlijk diner.

dag 2, di 16-10 Bezoek aan een aantal beroemde gebouwen van Frank Lloyd Wright: we zien het Charnley House (uit 1892), een voorbeeld van de samenwerking van Wright met zijn leermeester Louis Sullivan, en zien later op de dag hoe Wright zich van daaruit ontwikkelde naar zijn kenmerkende eigen stijl in het Robie House (1909/1910), een hoogtepunt van de Prairie House Style. Tussendoor nemen we een kijkje in zijn spectaculaire Rookery Lobby.

dag 3, wo 17-10 We maken een excursie naar Oak Park, waarop vele architecten hun stempel hebben gedrukt, maar niemand zozeer als Frank Lloyd Wright. We bezoeken de Unity Temple en het woonhuis en de studio van deze architect en zien diverse van zijn nog altijd bewoonde particuliere huizen van buiten. U kunt aansluitend nog wat meer in deze fraaie omgeving wandelen en genieten van de sfeer en de mooie architectuur. We lunchen gezamenlijk. Na terugkeer in Chicago bent u vrij om The Loop, het centrum van de stad, verder te verkennen.

dag 4, do 18-10 We rijden naar Spring Green voor een bezoek aan Taliesin East. Dit was tussen 1911 en 1959 de voornaamste residentie van Wright en we vinden er gebouwen uit zijn hele werkzame leven. We bezichtigen de campus met Wright's woonhuis en de FLW School of Architecture. Ook het Riverside Terrace staat op het programma. Eén overnachting.

dag 5, vr 19-10 In Racine bezichtigen we de gebouwen die Wright ontwierp voor de industrieel Johnson. Het Johnson Wax Headquarters is een indrukwekkend industrieel gebouw, waarin strenge, gesloten bakstenen muren worden afgewisseld met een speels lichtspel. Wingspread is het laatste en grootste van de zogenaamde prairie-huizen. Eén overnachting.

dag 6, za 20-10 In Milwaukee gaan we aan boord van de ferry die ons over het Michigan-meer naar Muskegon brengt. Vandaar gaat de tocht verder naar Grand Rapids. Eén overnachting.

dag 7, zo 21-10 In Grand Rapids bezichtigen we het Mayer May House, een van de meest elegante Prarie Houses. De inrichting is nog deels origineel en deels gereconstrueerd. Nergens ervaar je beter Wrights streven naar een Gesamtkunstwerk. Parkwyn Village werd door Wright ontworpen als een woongemeenschap voor wetenschappers van de Upjohn Company. Zij wilden betaalbare woningen die ze zelf konden bouwen. Vervolgens rijden we naar Detroit, waar we laat in de middag aankomen. Eén overnachting.

dag 8, ma 22-10
In Detroit besteden we aandacht aan wat Wright Usonian Houses noemde: kleine, in het groen gelegen huizen voor de middenklasse. Op de campus van Cranbrook vinden we niet alleen een fraai woonhuis van Wright, maar ook van de beroemde Finse architect Saarinen. In de namiddag vliegen we naar Pittsburgh, voor twee overnachtingen.

dag 9, di 23-10 Dagexcursie. In Fallingwater bezichtigen we de iconische, boven een waterval gebouwde villa. Het gebouw werd in 1938 in een klap beroemd, toen het op de cover van Times Magazine belandde. In Kentuck Knob zien we een van de laatste woonhuizen van Wright, een fraai voorbeeld van organische architectuur. We bezoeken er ook een mooi sculptuurpark, met zo’n dertig werken in het landschap rond het huis van onder meer Andy Goldsworthy, Claes Oldenburgh en Philip King.

dag 10, wo 24-10 Na het ontbijt vertrek naar de luchthaven en vlucht naar New York. Na aankomst transfer naar ons hotel. We maken in de namiddag een verkennende wandeling, met aandacht voor de zo kenmerkende wolkenkrabbers, zoals het gotisch ogende Woolworth Building.

dag 11, do 25-10 We beginnen met het Guggenheim Museum, wederom een privaat begonnen culturele instelling. Niet zozeer de collectie als wel de architectuur is zeer de moeite waard! De route architecturale van Frank Lloyd Wright verbindt alle verdiepingen op uiterst logische wijze. Aansluitend gaan we naar een van de grootste en meest toonaangevende musea voor moderne kunst ter wereld: het Museum of Modern Art. Uiteraard bekijken we hier de reconstructie van de woonkamer van het Francis Little House (1912-14), een fraai voorbeeld van organische architectuur. Gemeenschappelijk afscheidsdiner.

dag 12, vr 26-10 Vrije tijd om te genieten van alles wat The Big Apple nog meer te bieden heeft. In de vroege avond transfer naar de luchthaven New York JFK voor onze directe lijnvlucht per KLM naar Amsterdam.

dag 13, za 27-10 Rond het middaguur aankomst in Amsterdam.Labrys Reizen
Labrys Reizen
Berg en Dalseweg 27
6522 BA
Nijmegen

024 38 22 110
info@labrysreizen.nl
www.labrysreizen.nl
v.a. pp.€ 4.995,-