De rijkdom van Rome 

Tijdens deze exclusieve Volkskrantlezersreis wandelt u, onder begeleiding van schrijfster Rosita Steenbeek, door het hart van Rome en ontdekt u de gelaagdheid van deze eeuwige stad: statige architectuur en sculptuur uit een roemrijk verleden, filmische fonteinen, iconische kathedralen, een overvloed aan spraakmakende musea, uitbundige feesten en trendy mode. Rosita vertelt over de historische achtergronden van Rome, maar ook over het leven van vandaag en haar wonderlijke bewoners.

Tijdens verschillende stadswandelingen leidt Rosita u o.a. naar de schilderachtige Campo de’ Fiori, de statige Piazza Farnese en de San Clemente. Verder bezoekt u de Galleria Borghese, waarover Rosita schrijft in haar Romebundel, en de Villa Giulia, het belangrijkste museum met Etruskische kunst in Italië. Een rondleiding in Palazzo Altemps, dat de kunstcollecties van de families Ludovisi-Boncompagni, Mattei, Drago en Altemps herbergt, mag natuurlijk niet ontbreken.

Scroll naar beneden voor het volledige programma per dag.

Reisinformatie

  • Reisdata: 17 t/m 21 oktober 2018 (gegarandeerd vertrek)
  • Prijs vanaf € 1575,- per persoon gebaseerd op verblijf in een tweepersoonskamer
  • 1-persoonskamertoeslag bedraagt € 345,-

Inclusief

  • KLM vliegreis Amsterdam-Rome
  • Luchthavenbelastingen
  • Verblijf in viersterrenhotel o.b.v. logies & ontbijt
  • Excursies volgens programma inclusief entrees
  • Deskundige Nederlandstalige lokale reisbegeleiding
  • Wandelingen met Rosita Steenbeek
  • De nieuwe bundel van Rosita Steenbeek ‘Rome’

Exclusief

- Overige maaltijden
- Drankjes bij de maaltijden
- Persoonlijke uitgaven
- Lunches en diners
- Facultatieve programmaonderdelen en avondprogramma’s
- Reis en/of annuleringsverzekering
- Fooien
- Reserveringskosten €25,- per boeking
- Calamiteitenfonds €2,50

Verblijfsduur & prijs

5 dagen vanaf € 1.575,- per persoon

Dagprogramma

Dag 1

Directe lijnvlucht per KLM van Amsterdam naar Rome en aansluitend transfer naar het hotel. In de namiddag de eerste stadswandeling met Rosita Steenbeek – door haar buurt in het hart van Rome, waarbij ze wijst op de gelaagdheid van de stad. De route loopt o.a. over de schilderachtige Campo de’ Fiori, de statige Piazza Farnese, door smalle straatjes met een verborgen binnenhof. We zien waar Julius Caesar is vermoord en de wijk die is gebouwd op het kolossale Theater van Pompeius. Tijdens een koffiepauze vertelt Rosita achtergrondverhalen over Rome en over de Etrusken.

Dag 2

De dag begint met de Galleria Borghese, waarover Rosita schrijft in haar Romebundel. Het paleis, gebouwd in 1613 voor de familie Borghese, herbergt een grote kunstcollectie, gestart door kardinaal Scipione Borghese, neef van paus Paulus V. Sinds 1903 is het een nationaal museum met beroemde werken als de David van Bernini en de Pauline Bonaparte van Canova.

‘s Middags bezoek aan de Villa Giulia, het belangrijkste museum met Etruskische kunst in Italië. Het is sinds 1889 gehuisvest in het 16e-eeuwse zomerverblijf van paus Julius III. Aansluitend een wandeling met Rosita, die ons andere lagen van Rome laat zien, zoals de antieke onder de Piazza Navona en overblijfselen van het Egyptische Rome. Onderweg vertelt ze over de gelaagdheid in feesten en rituelen.

Dag 3

Vandaag een rondleiding in Palazzo Altemps. Het Palazzo Altemps is onderdeel van het Museo Nazionale Romano, vernoemd naar kardinaal Marcus Sitticus Altemps, die het prachtige gebouw achter Piazza Navona in 1568 verwierf. Het herbergt nu de kunstcollecties van de families Ludovisi-Boncompagni, Mattei, Drago en Altemps. Er is ook een Egyptische kunstverzameling, met vondsten van de Campo Marzio, het Marsveld. Op de begane grond is een deel van de Romeinse opgravingen onder het huidige straatniveau blootgelegd, terwijl in andere zalen stukjes van de middeleeuwse wanden achter het renaissancepleisterwerk zijn blootgelegd. Middag ter eigen invulling.

Dag 4

Vanochtend de laatste wandeling met Rosita, met een bezoek aan de San Clemente. Onder deze 12e-eeuwse kerk ligt een 4e eeuwse kerk met daaronder een Mithras heiligdom uit de 1e eeuw. Vervolgens bezoeken we het oeroude klooster van de Santi Quattro Coronati en de Scala Santa, de Heilige Trap, die Jezus zou hebben bestegen (naar Pontius Pilatus).

In de middag bezoek aan een nieuw museum in Rome: Il MAXXI – het nationaal museum voor 21ste-eeuwse kunst, een spectaculair ontwerp van de befaamde postmoderne architecte Zaha Hadid.

Dag 5

Bezoek aan de wijk EUR, afkorting van Esposizione Universale di Roma. Mussolini plande een wereldtentoonstelling in Rome in 1942, die niet doorging, maar de wijk werd wel gebouwd, met stralend witte, pompeuze neoklassieke gebouwen, waaronder ‘het vierkante Colosseum’. Er kwamen overheidsinstanties in en musea, zoals het Museum van de Romeinse Beschaving, en na de oorlog werd het uitgebreid, onder andere met stadions voor de Olympische Spelen van 1960. Deze expressieve betonconstructies van Pier Luigi Nervi genieten wereldfaam. Recente toevoegingen zijn de Garden Tower van Renzo Piano en de wolkvormige Cloud Fuksas van Massimiliano Fuksas. In de middag transfer naar de luchthaven en vertrek naar Nederland.

N.B. Programmaonderdelen en – volgorde zijn onder voorbehoud.

Rosita Steenbeek

Rosita Steenbeek is schrijfster. Na haar studie Nederlands verhuisde ze naar Rome. Ze schreef vele romans zoals De laatste vrouw en Siciliaans testament, die Rome en Sicilië als decor hebben, Schimmenrijk over de Etrusken, en Amsterdam- Delphi over haar fietstocht naar het orakel. Verder schreef ze meerdere boeken over Rome. Op 1 mei 2015 verscheen de historische roman Rose, een familie in oorlogstijd. In oktober 2016 verscheen de bundeling van haar verhalen over Rome.


Marco Polo Reizen
Marco Polo Reizen
Larenweg 40
5234 KA
‘s-Hertogenbosch

020 - 751 79 04
lezersreizen@marcopoloreizen.nl
www.itgcompanies.nl
v.a. pp.€ 1.575,-