Bauhaus als ontwerpschool heeft maar veertien jaar bestaan (1919-1933), maar de invloed op de hedendaagse architectuur en vormgeving is nog steeds ongekend groot. De viering van 100 jaar Bauhaus in 2019 zorgde voor nieuwe aandacht voor deze school. We bezoeken Weimar, Dessau en Berlijn, de drie plaatsen waar Bauhaus was gevestigd. Daarnaast ook Jena en Gera waar we enkele bijzondere gebouwen in Bauhausstijl kunnen bewonderen. We komen op aanraakafstand van de grote namen uit de designgeschiedenis als Marcel Breuer, Walter Gropius, Ludwig Mies van der Rohe en Oskar Schlemmer. We bezoeken de originele scholen, zien hoe de Bauhaus-studenten werkten en leefden en maken kennis met nieuwe musea die speciaal voor het jubileumjaar zijn gebouwd. En als toppunt van de reis overnachten we in gereconstrueerde atelierkamers van de studenten van het Bauhaus in Dessau. Kortom, een verrassende en inspirerende tocht voor iedereen die van architectuur en design houdt.

Reisleiding

Bob Witman
Schrijft voor de Volkskrant en was jarenlang chef van de kunstredactie en lid van de hoofdredactie. Hij publiceert sinds 1998 over architectuur en design in de Volkskrant en vakbladen. Zijn interessegebied richt zich op kantelmomenten in de architectuurgeschiedenis, zoals de renaissancearchitectuur in Italië in de zestiende eeuw en de opkomst van het modernisme in Europa in de twintigste eeuw. Hij is verbonden aan het platform What Design Can Do, dat zich bezig houdt met de maatschappelijk impact van design, en geeft les aan de kunstacademie in Utrecht.

Reisgegevens

7-daagse treinreis 10 t/m 16 mei 2020.

Inclusief

Treinreis, vervoer ter plaatse, 6 overnachtingen, waarvan 5 op basis van logies en ontbijt, 2 lunches, 2 diners, reisleiding, lokale gidsen, gebruik audiosysteem, CO2-compensatie.
NB De overnachting in het Bauhaus op dag 4 is op basis van logies. Voor het ontbijt kunt u terecht bij het café dat zich in het hoofdgebouw van het Bauhaus bevindt; deze kosten zijn niet inbegrepen.

Exclusief

Overige maaltijden, drankjes, entreekosten (ca. € 50,- ter plaatse te betalen), fooien, verzekeringen, verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking.

Verblijfsduur & prijs

7 dagen vanaf € 1.795,- per persoon

Meer informatie

Het programma

dag 1, zo 10-05 Vroeg vertrek per trein vanaf Amsterdam Centraal richting Weimar. In de namiddag aankomst in Weimar. In het geheel vernieuwde Neues Museum bezoeken we de tentoonstelling ‘Van de Velde, Nietzsche und die Moderne um 1900’, waarmee we een goed beeld krijgen van de beginperiode van het Bauhaus. Vervolgens naar ons hotel voor twee overnachtingen.

dag 2, ma 11-05 We wandelen door de nieuwbouwwijk Neues Bauen am Horn, waarin de Bauhausstijl goed terug te zien is en bezoeken Haus am Horn. Dit werd in 1923 gebouwd onder directeur Walter Gropius zelf als modelhuis voor de Bauhaustentoonstelling van dat jaar. Haus am Horn is het enige gerealiseerde gebouw van de Bauhausschool in de stad Weimar. Nabij ligt het Haus Hohe Pappeln, de privéwoning van Henry van de Velde, dat we na de lunch bezoeken. Hij zag hier bewust af van versieringen en ontwierp het huis volgens de esthetiek van de moderne industriëlen en volgens de  beginselen van de doelmatigheid. Het in 2019 opgeleverde nieuwe Bauhaus Museum heeft met de Gropius
Collectie de schatten van de oudste Bauhausverzameling ter wereld in huis. Hier kunt u uitgebreid kennis maken met de verschillende objecten uit de Bauhausperiode. Ook de architectuur van het gebouw is zeer de moeite waard.

dag 3, di 12-05 Allereerst een bezoek aan het hoofdgebouw van de Bauhaus-Universiteit. Dit werd door Henry van de Velde ontworpen, een belangrijke vertegenwoordiger van de art nouveau, maar ook een voorstander van het functionalisme. Hij was de grondlegger van de Großherzoglich-Sächsische Kunstgewerbeschule in Weimar, voordat deze door Gropius werd overgenomen en opging in het Staatliches Bauhaus. Een rondwandeling onder leiding van een lokale gids leidt ons langs het beroemde trappenhuis, de ateliers en de kantoor van Gropius. We nemen we een kijkje in de historische Herzogin Anna Amalia Bibliotheek, die na een brand in 2004 prachtig gerestaureerd werd. In de middag vertrekken we per touringcar naar het nabijgelegen Jena voor 1 overnachting. Indien mogelijk bezoeken we enkele villa’s in Bauhausstijl ter plaatse.

dag 4, wo 13-05 In de ochtend bezoeken we Haus Schulenburg. Deze villa is in 1923 in Gera door Henry van de Velde gebouwd als woonhuis voor de textielfabrikant Paul Schulenburg. Op dit moment wordt het gebruikt als Henry van de Veldemuseum met een grote verzameling boeken en schetsen van de kunstenaar. Het interieur van het museum met originele meubels uit de ontstaansgeschiedenis van het huis geven ons een blik in het verleden. We rijden vervolgens door naar Dessau, de volgende standplaats van de Bauhaus-school. Hier liet Gropius een nieuw hoofdgebouw plaatsen dat geheel volgens de idealen van zijn school werd gebouwd. Daarnaast werden diverse Meisterwohnungen ontworpen voor de
leraren. We overnachten authentiek in het Bauhausgebouw zelf in de gerenoveerde studentenkamers.

dag 5, do 14-05 Het nieuwe Bauhausmuseum bezit met 40.000 objecten de op-een-na- grootste Bauhauscollectie ter wereld. Aan de hand van de objecten wordt de historie van het Bauhaus in Dessau verteld. De Siedlung Dessau-Törten werd ontworpen om nieuwe modellen huizen voor de sociale woningsbouw uit te proberen. We zien verschillende woningtypen, alsmede het Stahlhaus, dat als materiaalexperiment ontstond. Voor de lunch gaan we naar het Kornhaus, een prachtig rond gebouw aan de oever van de Elbe. Aansluitend rijden we naar Berlijn voor de laatste twee overnachtingen. De winkel Hamann Schokoladen biedt niet alleen de lekkerste chocolade van Berlijn, maar is ook nog eens gevestigd in een prachtig pand in Bauhaus-stijl van de hand van Johannes Itten.

dag 6, vr 15-05 Deze dag staat in het teken van de nalatenschap van het Bauhaus in Berlijn. Per touringcar gaan we op pad om in verschillende wijken van de stad hiervan voorbeelden te zien.

dag 7, za 16-05 Het Bauhaus Archiv is nog steeds gesloten voor renovatie, maar er is een tijdelijke kleine expositie en winkel die we ter afsluiting van de Bauhausreis bezoeken. In de middag transfer naar het station voor de treinrit terug naar Amsterdam. In de avond aankomst in Amsterdam.

Hotels en maaltijden

Het verblijf vindt plaats in goede hotels in het centrum van de stad. In Dessau wordt overnacht in de voormalige studentenkamers in het gebouw van de Bauhaus Universiteit. De sanitaire voorzieningen van de kamers in het Bauhaus in Dessau bevinden zich buiten de kamer en worden gedeeld. De lunches en de diners vinden deels in lokale restaurants en deels in de hotels plaats.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Dit betekent dat het programma goed gevuld is, maar dat er veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen. Het is belangrijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, kunt u gerust telefonisch contact met Labrys Reizen opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Weer

Mei is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis door Duitsland. De temperatuur is doorgaans zeer aangenaam. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 19 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden. Er kan een regenbui vallen.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer. NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Duitsland maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn niet bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van de reis via de South Pole Group. Meer informatie over de South Pole Group vindt u hier.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden bij Labrys Reizen door het inschrijfformulier deze website geheel in te vullen. Desgewenst kunt u bij Labrys Reizen een papieren inschrijfformulier opvragen. Op het inschrijfformulier kunt u aangeven welke verzekeringen u wilt afsluiten en welke speciale wensen u eventueel heeft, zoals een eenpersoonskamer of een bepaald dieet. Op het inschrijfformulier dient u uw persoonsgegevens in te vullen conform uw paspoort of identiteitskaart. Deze gegevens worden onder andere gebruikt voor de vliegtickets. Indien de gegevens niet exact overeenstemmen met de gegevens in uw paspoort of identiteitskaart, moet u rekenen met (hoge) extra kosten op de luchthaven. Deze kosten zijn voor uw eigen rekening. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U ontvangt van ons bericht zodra het minimum aantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, berichten we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie. Indien u de reisbescheiden acht dagen vóór vertrek nog niet heeft ontvangen, neem dan contact met ons op.


Labrys Reizen
Labrys Reizen
Berg en Dalseweg 27
6522 BA
Nijmegen

024 38 22 110
info@labrysreizen.nl
www.labrysreizen.nl
v.a. pp.€ 1.795,-